Генетично змінені продукти харчування - одне з найбільших досягнень
нашого часу. Прибічники генетично змінених продуктів вказують на дивні
можливості створення нових смаків, а так само вирішення проблем
світового голоду, а противники - побоюються невивченого впливу на
здоров'ї людини. Поза сумнівом лише те, що деякі з вже створених
ученими генетично змінених продуктів виглядають вельми інтригує! Слово
"гизюм" ("graisin") вийшло з поєднання "гігантські родзинки" ("giant
raisin"). Власне кажучи, це родзинки, вироблені із спеціального
винограду, чий генетичний код видозмінили так, що ягоди стали воістину
величезними. Такий експеримент виробили в лабораторіях Японського
національного інституту генетики. Смак родзинок при цьому не зазнав
жодних змін, а наїстися можна всього однією ягідкою.
Гизюм
Виногряблоко Генетики схрестили виноград з яблуком, і отримали такий ось дивний гібрид, назву якого можна приблизно перекласти на російський як "виногряблоко" (grapple). Або "яблоград", якщо хочете. Розміром і формою фрукт нагадує яблуко, м'якою і шкірою - винограду, а смак є цікавим поєднанням того і іншого. Джерело великої кількості вітаміну С вільно продається в магазинах.
Слібрікос
Сливи і абрикоси - прекрасні фрукти з впізнанним смаком. Їх гібрид відомий під умовною назвою "слибрикос" ("pluot"). Що вийшов шляхом схрещування генів своїх "прародителів" фрукт не містить холестерину і натрію, володіє яскраво вираженим смаком і багатий вітаміном С.
Грейдарин
Любителям цитрусових більше не потрібно болісно вибирати, чи з'їсти їм солодкий мандарин або освіжаючий гіркуватий грейпфрут. Сильні сторони обох фруктів учені-генетики втілили в гібриді: море клітковини, вітамін С, свіжість, соковитість і солодкість з невеликою ноткою гіркоти.
Різноколірна морква
Ця різноколірна морквина дозволяє тому, хто її з'їв, засвоїти на 40% більше кальцію. Зрозуміло, і тут не обійшлося без останніх досягнень генетики.
Антидіабетичний салат-латук
Ученим удалося упровадити ген інсуліну в салат-латук. "Упроваджений" інсулін, доставлений клітками салату через травний тракт прямо в кишечник, запускає природний природний механізм виробництва "природного" інсуліну. Винахід дуже допоможе хворим цукровим діабетом, які вимушені постійно робити ін'єкції інсуліну.
Лімодор
Звичайно, лимон і помідор - не найприродніше поєднання, яке можна було придумати, проте це не зупинило ізраїльських учених, які вирішили, що "лимодор" ("lemato"), - це саме той гібрид, який нам не вистачало. На відміну від інших гібридних фруктів і овочів, які створювалися для живлення, лимодор, швидше за все - виключно генетичний експеримент.