1.Шахта.Основна металева частина кальяну охолоджує і очищає від смол дим, що проходить через неї. Шахти діляться на два основні види: складені і різьбові. Кожен має свої плюси і мінуси.
Складена шахта це стандарт, для з'єднання з колбою використовується ущільнювач. Ущільнювач забезпечує відмінну герметизацію з'єднання. Мінус такого з'єднання в тому, що по недосвідченості при підніманні кальяну за шахту колба може зісковзнути і розбитися. Але, при використанні хороших ущільнювачів, шанс падіння сильно зменшується. Плюс же такого з'єднання в тому, що якщо все-таки колба розбилася її легко замінити новою. Різьбові шахти з'явилися відносно недавно, але вже дуже популярні. Плюс такого з'єднання в тому, що шахта укручується на металевому різьбленні в колбу, утворюючи єдину конструкцію. Завдяки чому шанс розбити колбу зводиться до мінімуму. Мінус же в тому, що не для всіх різьбових шахт можна знайти колбу, цей момент бажано уточнювати при покупки. Зараз кальян набув великого поширення і виробляється, мало не по всьому світу, основні країни виробники: Сирія, Єгипет, Китай. Проте, всупереч поширеній думці, вибирати кальян потрібно не по країні виробникові, а за якістю. Кращими і найбільш поширеними матеріалами у виробництві кальянів є латунь (основна маса сирійських кальянів), неіржавіюча сталь (основний виробник кальянів преміум класу MYA), рідше використовуються цинкові сплави (кальяни Mitsuba). При виборі кальяну потрібно звернути увагу на якість шахти і покриття, а так само вага. В середньому кальян заввишки 60-80 см на скляній колбі повинен важити 1,5-2 кг Звернете увагу, останнім часом все частіше можна зустріти «невагомі» кальяни, тобто при висоті 60-80 см він може важити 0,5 кг Матеріали, використовувані при виробництві таких кальянів частенько не відповідають жодним стандартам і можуть бути шкідливі при використанні.
2.Колба.Нижня частина кальяну. Колба - резервуар для рідини, яка є другим фільтром, для охолоджування диму і очищення від смол. Колби бувають: скляні, богемське скло, кришталеві, акрилові (пластик) і металеві. Стекло найпоширеніший і недорожчий матеріал в основному з нанесенням ручного розпису.
Богемське скло це максимальна якість як самого скла (без повітряних бульбашок і нерівностей) так і розписи, але і ціна його вища. Кришталеві колби масивніші і міцніші за скло. Акрилові (пластикові) колби міцніше скляних, і всупереч поширеній думці не дають присмаку, звичайно за умови що колба відомого виробника. Металеві колби можна назвати самими непрактичними, основний мінус невидно рівень рідини, що заливається.
3.Шланг.Основна вимога до шланга - герметичність. Шланги бувають з: прогумованої тканини, шкіри, кожзаменителя, оксамиту. Звернете увагу: промивати шланг небажано, оскільки просушити усередині шланг практично неможливо. Він почне розкладатися і з нього, сипатимуться шматочки внутрішньої обмотки. Виняток становлять шлаги з шкіри.
4.Блюдце.Блюдце запобігає осипанню вугільного попелу на підлогу. Так само під час куріння вугілля покривається попелом, який бажано струшувати в блюдці.
5.Чашка.Використовується для тютюну. Чашки бувають глиняними, керамічними. Глиняні чашки визнані кращими для куріння, але мають непоказний вигляд. Керамічні чашки слабкіше тримають тепло, але міцніші і красивіші.
Інструкція по розкурюванню кальяну.
Приготування кальяну часто порівнюють з чайною церемонією, в якій важливий не лише сам процес пиття чаю, але і етап його приготування. Звернете увагу, якщо кальян новий і ще не розкурювався, то його потрібно промити в теплій воді без миючих засобів. Шахту бажано додатково прочистити йоршиком. Спершу треба підготувати вугілля. Вугілля ділиться на два основні види: натуральний і быстровозгорающийся. У випадку з натуральним вугіллям потрібно відламати пару шматочків 5-7 см (так само буває перфороване вугілля, лінія розлому вже намічена) і покласти його на джерело тепла (запальничкою таке вугілля розпалити майже не реально), газову або електричну плиту. Необхідний час для розжига вугілля від 1 до 3 хвилин. Якщо Ви використовуєте быстровозгорающийся вугілля, то заздалегідь розпалювати його не потрібно. Але звернете увагу, що таке вугілля не можна розпалювати на чаші тютюну. Бистровозгорающийся вугілля треба узяти щипчиками, і після піджига почекати доки іскра пробіжить за всією площею пігулки і лише після цього класти на чашу.
Далі потрібно залити рідину в колбу. Звичайно це вода, бажано холодна. У рідину можна додати лід. Більш охолоджена рідина допоможе краще відчути аромат тютюну. Так само у воду можна додавати 1/3 або менш сік, молоко, вино і інші алкогольні напої. Додавання різних напоїв дозволяє міняти або пом'якшувати смак. В разі додавання алкогольних напоїв куріння кальяну дає додатковий ефект легкого алкогольного сп'яніння. Заливаючи рідину, треба враховувати, що нижня частина кальяну - трубочка повинна занурюватися у воду на 2-3 див. Звернете увагу, що якщо трубка буде занурена дуже сильно в рідину, то «тягнутися» кальян буде складніше. А якщо недолити рідини, то «тягнутися» буде легко, але охолоджування і фільтрація сильно постраждають, тому поважно знайти золоту середину.
Звернете увагу, після куріння кальян рекомендується помити і почистити цього ж дня, це нехитре правило дозволить Вам продовжити термін служби кальяну.
Один з найбільш важливих моментів це укладання тютюну в чашу. Перед укладанням тютюну бажано його небагато розпушити щипчиками. Далі маленькими порціями прагнучи не пресувати, укладаємо його в чашу до заповнення (по самі вінця). Звернете увагу, якщо тютюн буде дуже щільний укладений, то кальян важко «тягнутиметься».